Hírek

Bér és járulék fizetés járványügyi helyzetben

Bér és járulék fizetés járványügyi helyzetben

Kérdéseikre válaszolva ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket a kialakult járványügyi helyzet miatt az alábbiakról.

Figyelem! Ez a hír már több mint három hónapos. A szabályozási környezet folyamatos változása miatt előfordulhat, hogy a benne szereplő leírások és magyarázok már nem időszerűek. Kérjük, győzödjön meg a leírtak aktualitásáról!

Miután a helyzet a munkáltatón kívül álló ok miatt következett be, így a munkáltató állásidőt rendelhet el. Ebben az esetben nem kötelezett a bér kifizetésre. Sajnos ezzel párhuzamosan a dolgozó biztosítási jogviszonya megszűnik, semmiféle egyészségügyi szolgáltatásra nem jogosult. Szerintünk ez a lépés a dolgozókra nézve a jelen helyzetben nagyon hátrányos lenne, hiszen megszűnne jogosultságuk az orvosi ellátásra és a táppénzre is.

Ha állásidő mellett a munkavállaló a NAV felé a 20T1011-es nyomtatványon az állásidő kezdetétől bejelenti, hogy megfizeti a 7.710 Ft/hó egészségügyi szolgáltatási járulékot, akkor orvosi ellátásra, kezelésre jogosult lesz (táppénzre nem). A bejelentést csak ő, a munkavállaló teheti meg személyesen, vagy postai úton. A munkáltató átvállalhatja ezen összeg megfizetését, melyet a nyomtatványon szerepeltetni is kell: cég neve, adószáma. Ebben az esetben a munkáltatónak dolgozónként, adóazonosítóra hivatkozással kell elutalnia a havi összegeket tárgyhót követő hó 12-ig.

Mivel a szabadságok tekintetében a dolgozó csak 7 napról dönthet, a többi szabadsággal a munkáltató rendelkezik, lehetőség van a munkavállalókat szabadságra küldeni, így a biztosítási jogviszonyuk továbbra is fennáll. Akár elmehetnek táppénzre is.

Amennyiben ez a kialakult helyzet hosszabb időszakot ölel át, lehetőség van a munkaidő csökkentésére, de ehhez munkaszerződés módosításra van szükség, melyet mindkét félnek el kell fogadnia, és aláírásával hitelesítenie kell. Így csökkenhet a bér és járulék teher.

Ha a munkáltató a munkaviszonyokat meg kívánja szüntetni, akkor azt rendes felmondással teheti meg, és a dolgozónak az MT. szerinti felmondási idő és végkielégítés jár. Ha a munkáltató foglalkoztatotti létszáma 20-100 fő között van, és legalább 10 munkavállalónak megszünteti a munkaviszonyát, abban az esetben csoportos létszámleépítésnek minősül, és a munkaügyi központ felé bejelentési kötelezettsége van.

A Kormány gazdaságvédelmi mentőcsomagja járulékfizetési kedvezményeket is tartalmaz:


A turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatokban működő gazdasági egységekben 2020. március, április, május és június hónapokra a foglalkoztatott

  • munkavállalók esetében a munkáltató mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól,
  • munkavállaló munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn, azzal, hogy annak havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7710 forintot.

A turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezetteknek a 2020. március 1. napjától 2020. június 30. napjáig terjedő időszakra nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni, amely időszakra a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallására és megállapítására nem kerül sor.

A személyszállítási szolgáltatást végző kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó adózók a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény szerinti adófizetési kötelezettségük alól a 2020. március, április, május és június hónapokra mentesülnek.

Ez a tájékoztató az aktuális jogszabályok (2020. március 23.) ismeretében készült. A fentiek a rendkívüli helyzet miatt változhatnak. Amennyiben újabb információk, jogszabályok kerülnek kiadásra, abban az esetben azonnal tájékoztatjuk Önöket.

Lichi Zsoltné | bérszámfejtő
Szakirányú végzettsége Társadalombiztosítási Szakelőadó. 1991-től foglalkozik tb. és járulékügyekkel, 20 évig a Tb. és NAV berkein belül köztisztviselőként, ellenőrként dolgozott. 2006-tól bérszámfejtéssel és munkaügyi feladatok ellátásával is foglalkozik.