Folyamatos teljesítésű ügyletekkel kapcsolatos változtatások

2016. február 16.

Többedik nekifutásra 2016. január elsejétől kezdődően minden áfa-alanyra vonatkozóan egységesen bevezették az áfa-törvény 2014. év óta tervezett, többszöri módosításon átesett változtatásait az időszakos elszámolású (ún. folyamatos teljesítésű) ügyletekkel kapcsolatban.

Amennyiben a felek a termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás során időszakonkénti elszámolásban vagy fizetésben állapodnak meg (tipikusan ilyen pl. a bérbeadás, az őrzés-védés, a rendszerfelügyelet, a különböző átalánydíjas szolgáltatások stb.), a számlázás során a teljesítés időpontjaként az alábbi időpontokat kell feltüntetni:

1.)    Fő szabályként teljesítési időpontnak az érintett elszámolási időszak utolsó napja minősül, kivéve, ha

2.)    Mind a számla kiállításának időpontja, mind a fizetés határideje az érintett elszámolási időszak utolsó napja előtti időpontra esik, ekkor teljesítési időpont a számla kiállításának napja lesz,

3.)    A fizetési határidő az érintett elszámolási időszak utolsó napja utáni időpontra esik, ekkor a teljesítés időpontja a fizetési határidő napja, de legkésőbb az érintett elszámolási időszak utolsó napját követő 60. nap lesz.

Felhívjuk mindenki figyelmét a teljesítés időpontja pontos meghatározásának fontosságára, mert hibás teljesítési időpont feltüntetése esetén az adott számla nem minősül megfelelő adattartalmúnak, s az abban szereplő áfa levonására jogszerűen nincs lehetőség. Az esetleges jogosulatlan áfa-levonással kapcsolatban a NAV 50% adóbírságot és késedelmi pótlékot állapíthat meg, az előírásoknak nem megfelelő számla kibocsátásáért pedig 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki.

Az ismertetett előírásokat olyan 2015. december 31-ét követően kezdődő időszakokra kell alkalmazni, amelyeknél mind a fizetés esedékessége, mind a számla kiállításának időpontja 2015. december 31. utánra esik.

Rólunk mondták

Nagyon jól együtt tudunk működni, gyors és pontos információt szoktunk kapni kérdéseinkre.

Teletál Ételfutár Kft.

Mi is próbálunk minden anyagot időben, normálisan összerakva rendelkezésre bocsátani, és így persze mi is időben megkapunk mindent. Legutóbb tb-ellenőrzésünk is volt, ahonnan büntetés nélkül távoztunk, mert nem tudtak fogást találni rajtunk, de persze megint csak a jó együttműködésünk is kellett hozzá. Már hosszú évekre (inkább évtizedekre) nyúlik vissza a kapcsolatunk. Ha bármilyen kérdésünk felmerül, igyekeztek megválaszolni, segíteni.

Más Festékbolt Kft.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!