Újabb bejelentési határidő

2017. szeptember 12.

A székhelyszolgáltatást igénybevevő adózóknak ezt jelezniük kell a NAV felé.

Felhívjuk figyelmüket, hogy azoknak az adózóknak, akik székhelyszolgáltatást vesznek igénybe, be kell jelenteniük a NAV felé a székhelyszolgáltató elnevezését, székhelyét, adószámát, a szolgáltatási jogviszony keletkezésének és megszűnésének időpontját (Adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) 16.§ (3) bek. b) és 17. § (3) bek. i) pontok).

E rendelkezést 2017. január 1-től kezdődően vezették be, de bizonyossággal csak a 2017. január 1-től létrejött székhelyszolgáltatások esetében kellett alkalmazni. A 2017. év közben történt törvénymódosítás (Art. 233. § beiktatása) következtében azonban a 2017. január 1. előtt keletkezett székhelyszolgáltatásokra is vonatkozik a kötelezettség, melynek az érintett adózók 2017. szeptember 29-ig kötelesek eleget tenni!

A bejelentési kötelezettséget a NAV által rendszeresített adatlapokon kell teljesíteni. Ahhoz, hogy a szükséges bejelentési kötelezettségnek az előírt határidőig eleget lehessen tenni, kérjük tisztelt ügyfeleinket, hogy mielőbb jelezzék felénk, ha székhelyszolgáltatást vesznek igénybe!

Az Art. 178. §  25a pontja szerint „székhelyszolgáltató: az a személy, aki vagy amely üzletszerű gazdasági tevékenységként az adózó megbízásából gondoskodik az adózó üzleti és hivatalos iratainak munkaidőben történő átvételéről, érkeztetéséről, megőrzéséről, rendelkezésre tartásáról, valamint a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítéséről…”. E megfogalmazásból következően az ún. szívességi alapon történő székhelyhasználat esetén nem történik székhelyszolgáltatás, így arra a fenti bejelentési kötelezettség nem vonatkozik.

Jelezni kívánjuk még, hogy az Art. 178. § 25a pontja szerinti székhelyszolgáltató tevékenységének igénybevételére esetén a feleknek írásbeli megbízási szerződést kell kötniük! E kötelezettséget és a szerződések részletes követelményeit a 7/2017. (VI.1.) IM rendelet tartalmazza. (Meg kell határozni pl. azokat az iratokat (cégiratok, hatósági engedélyek, adóhatósági bejelentések, számviteli beszámoló), amelyeket a megbízott a megbízó számára a székhelyen megőriz.) Fontos előírása a rendeletnek, hogy a már hatályban lévő szerződéseket 2017. augusztus 31-ig módosítani kell(ett), hogy a rendelet előírásainak megfeleljenek, ha pedig a felek még nem foglalták írásba a szerződést, akkor a szerződést írásba kell foglalni!

Rólunk mondták

Nagyon jól együtt tudunk működni, gyors és pontos információt szoktunk kapni kérdéseinkre.

Teletál Ételfutár Kft.

Mi is próbálunk minden anyagot időben, normálisan összerakva rendelkezésre bocsátani, és így persze mi is időben megkapunk mindent. Legutóbb tb-ellenőrzésünk is volt, ahonnan büntetés nélkül távoztunk, mert nem tudtak fogást találni rajtunk, de persze megint csak a jó együttműködésünk is kellett hozzá. Már hosszú évekre (inkább évtizedekre) nyúlik vissza a kapcsolatunk. Ha bármilyen kérdésünk felmerül, igyekeztek megválaszolni, segíteni.

Más Festékbolt Kft.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!