Ügyfélkapu mellé Cégkapu

2017. augusztus 17.

Gazdálkodó szervezeteknek kötelező a regisztráció!

Az elektronikus ügyintézés széles körű elterjedése, az eljárások gyorsítása, az adminisztratív terhek csökkentése, a korszerűbb és hatékonyabb közszolgáltatás nyújtása érdekében bevezették, s 2018. január 1-től kötelezően alkalmazandó lesz a Cégkapu.

Míg a sokak által ismert és használt Ügyfélkapu magánszemélyek számára teszi lehetővé a hivatalokkal való online kapcsolattartást és elektronikus ügyintézést, úgy a Cégkapu a gazdálkodó szervezetek (cégek) számára fogja ugyanezt biztosítani.

Adószámmal rendelkező magánszemélyekre és egyéni vállalkozókra tehát nem vonatkozik a Cégkapu alkalmazásának kötelezettsége, s nem is jogosultak arra (kivéve az egyéni ügyvédeket és a szabadalmi ügyvivőket)!  

Felhívjuk figyelmüket, hogy a 2015. évi CCXXII. törvény (E-ügyintézési tv.)  108.§ (6) bek. szerint a gazdálkodó szervezetek (cégek) 2017. augusztus 30-ig  Cégkapu-regisztrációra kötelesek! Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodó szervezetek eddig a határidőig kötelesek bejelenteni az elektronikus kapcsolattartásra szolgáló elérhetőségüket (e-mail címet) és azt a személyt (cégkapu-megbízottat), aki az elektronikus kapcsolattartásért felel a cég részéről.

A kötelező regisztráció legegyszerűbb módja, ha a gazdálkodó szervezet képviselője rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval. Ebben az esetben a http://cégkapu.gov.hu oldalon a Bejelentkezés linkre kattintva a kitöltő program néhány másodperc alatt végigvezet a folyamaton, melynek végén a képviselő ügyfélkapus e-mail címe lesz a cég cégkapus elérhetősége is, a képviselő pedig a cégkapu-megbízott.

Amennyiben a képviselő még nem rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval, akkor először ezt célszerű létrehozni (személyesen, bármelyik Kormányablaknál vagy Okmányirodában lehetőség van rá), s ezután végezhető el a Cégkapu regisztráció.

Hangsúlyozni kívánjuk, hogy sem a NAV felé leadott EGYKE Bejelentő lapok nem váltják ki a Cégkapu-regisztrációt (ahhoz bizonyos értelemben semmi közük), sem a cégjegyzékbe bejelentett e-mail cím nem helyettesíti a Cégkapu-regisztrációt!

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a Cégkapu-regisztrációt a cég könyvelését végző személy nem jogosult elvégezni, így kérjük, hogy ez irányú kötelezettségük teljesítése érdekében intézkedni szíveskedjenek. Ha a gazdálkodó szervezet Cégkapu-regisztrációs kötelezettségének nem tesz eleget, akkor ellene 2018. január 1-jét követően törvényességi felügyeleti eljárás vagy hatósági ellenőrzés kezdeményezhető.

Rólunk mondták

Nagyon jól együtt tudunk működni, gyors és pontos információt szoktunk kapni kérdéseinkre.

Teletál Ételfutár Kft.

Mi is próbálunk minden anyagot időben, normálisan összerakva rendelkezésre bocsátani, és így persze mi is időben megkapunk mindent. Legutóbb tb-ellenőrzésünk is volt, ahonnan büntetés nélkül távoztunk, mert nem tudtak fogást találni rajtunk, de persze megint csak a jó együttműködésünk is kellett hozzá. Már hosszú évekre (inkább évtizedekre) nyúlik vissza a kapcsolatunk. Ha bármilyen kérdésünk felmerül, igyekeztek megválaszolni, segíteni.

Más Festékbolt Kft.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!