Hírek

A számlázó programok bejelentési kötelezettségéről

A számlázó programok bejelentési kötelezettségéről

Elsején a vártál kisebb döccenőkkel indult el az online számlaadat szolgáltatás. A kezdeti fennakadások után jól működik a rendszer, stabilan él a számlázó programok NAV adatkapcsolata. Egy feladat azért még hátra lehet!

Figyelem! Ez a hír már több mint három hónapos. A szabályozási környezet folyamatos változása miatt előfordulhat, hogy a benne szereplő leírások és magyarázok már nem időszerűek. Kérjük, győzödjön meg a leírtak aktualitásáról!

A bekötés nem egyenlő a számlázó program bejelentésével

Nem a friss változások hozták ezt a kötelezettséget, ezért kisebb hangsúlyt kapott a kommunikációban. 2014 óta minden új számlázó program használatba vételét (és kivonását) az arra kiadott nyomtatványon be kell jelenteni a NAV felé.

A nyomtatvány beküldésére az első számla kiállításától számítva 30 nap áll rendelkezésre, ezért a most frissen munkába állított programok esetén legkésőbb hó végén meg kell tenni.

Az NGM rendelet 2. § 2. pontja szerint számlázó program a számla kibocsátására alkalmas számítástechnikai program, programfunkció, programmodul, ideértve az online számlázó rendszereket is. Ennek értelmében a bejelentési kötelezettség kiterjed azokra a többfunkciós informatikai megoldásokra is – pl. komplex ügyviteli rendszerek – amelyek más funkciók mellett számla kibocsátására is alkalmasak.

Teendők a bejelentéshez

Aki irodánk számlázz.hu regisztrációs csomagját választotta, hátra dőlhet, már túl is van a folyamaton, a bejelentést megtettük.

Ha önállóan állítottak üzembe új számlázó szolgáltatást, akkor kérjük, ennek adatait e-mailben küldjék el könyvelőjüknek!
A korszerű szolgáltatásokból letölthető bejelentő XML állomány minden szükséges információt tartalmaz. Amennyiben nincs ilyen állomány, a rendszer nevére, elérhetőségére, az online számlázási szolgáltatást nyújtó nevére, adószámára, és a használatbavétel dátumára lesz szükségünk.

Az elmaradt bejelentés kockázata

Elmaradt bejelentés esetén akár 500.000 Ft bírságot is kimérhet az adóhivatal. Nem éri meg a kockázatot.

Dóra Zoltán | gazdasági informatikus, ügyvezető
Végzettségét tekintve közgazdász, képzettségét a gazdasági informatika területén, számvitel szervezés szakirányon szerezte. Sokéves tapasztalattal rendelkezik informatikai rendszerek fejlesztésében.
A pénzügyi terület mellett feladata a rendszerszervezés és a gazdasági folyamatok informatikai leképezése.