Hírek

Vigyázat, ismét a pénzünkre vadásznak!

Vigyázat, ismét a pénzünkre vadásznak!

A héten két megtévesztéssel is próbálkoztak a környezetünkben lévő cégeknél a vállalkozások pénzére vadászó ügyeskedők.

Figyelem! Ez a hír már több mint három hónapos. A szabályozási környezet folyamatos változása miatt előfordulhat, hogy a benne szereplő leírások és magyarázok már nem időszerűek. Kérjük, győzödjön meg a leírtak aktualitásáról!

Az első e-mailen érkezett, és most a Raiffeisen Bank nevében küldték. Tárgyként az ijesztő, és kellőképpen figyelemfelhívó „sikertelen bejelentkezési kísérlet” szöveget adták meg.
Ismét szerencsénk van a nyelvünk bonyolultságával, a tegeződés - magázódás, a kisbetű - nagybetű, a mondatok helyes tagolása még nem megy az idegen bűnözőknek. Ám, amikor valakit épp arról értesítenek, hogy letiltották a bankszámlája elérését, nem biztos, hogy ezeket a hibákat azonnal észreveszi. A csalók a nagy számok törvénye alapján előbb-utóbb sikerrel járnak.

Mindig figyeljünk a feladó email címére, és a kattintást kérő linkre, amik jelen esetben köszönőviszonyban sincsenek a bank adataival. Ha nem ennyire egyértelmű az eltérés, akkor is biztosabb nem kattintani. Ellenőrzésképp a szokott módon, a pénzintézet nyitóoldaláról lépjünk be a netbanki felületre.

A második levelet a posta hozta. Itt a címzett jóhiszeműségére és figyelmetlenségére építenek, hogy szerződéses jogviszonyt alakítsanak ki értéktelen, de irreális áron kínált szolgáltatásaikra. Nem újdonság az adategyeztetős csalás, még magyar szereplők is próbálkoztak vele, de úgy tűnt, egy ideje kiment a divatból.

Az új belépő Németországból érkezett, és angol nyelvű, hivatalosnak és hatóságinak tűnő levele hangzatos hívószavakat vonultat fel megtévesztésünk érdekében: EU, VAT Register, GDPR. Adatbázisuk nem teljes, kérik az adószámunk megadását és az egyéb adataink pontosítást a mellékelt, ingyenesen postára adható válaszlevélben. Ne tegyük!

A cég arra számít, hogy az első oldal elolvasása után az adatok pontosítása és a hiányzó adószám megadása után (esetleg nem tökéletes idegennyelv-tudás birtokában) átsiklik a tekintetünk a szakaszon, amivel három évre elkötelezzük magunkat évi 711 euró hirdetési díj megfizetésére. Sőt, a három hónappal a lejárata előtt fel nem mondott szerződés automatikusan meghosszabbodik. Azt is elfogadjuk, hogy a szerződéses jogviszonyra a német jog az irányadó, és Hamburg a jogorvoslat helyszíne.

Szóltak? Igen. Korrektek? Biztosan nem. Landoljon a kukában az egész csomag, még jobb az iratmegsemmisítő!

Dóra Zoltán | gazdasági informatikus, ügyvezető
Végzettségét tekintve közgazdász, képzettségét a gazdasági informatika területén, számvitel szervezés szakirányon szerezte. Sokéves tapasztalattal rendelkezik informatikai rendszerek fejlesztésében.
A pénzügyi terület mellett feladata a rendszerszervezés és a gazdasági folyamatok informatikai leképezése.