Hírek

Fordulat a fordított adózásban

Fordulat a fordított adózásban

Figyelem! Ez a hír már több mint három hónapos. A szabályozási környezet folyamatos változása miatt előfordulhat, hogy a benne szereplő leírások és magyarázok már nem időszerűek. Kérjük, győzödjön meg a leírtak aktualitásáról!

Felhívjuk azon ügyfeleink figyelmét, akiknek a tevékenysége az ÁFA-tv. 142. § (1) bek. b) pontja szerint fordított adózás (FAD) alá tartozó építési-szerelési munka - azaz az ÁFA-t a megrendelő fizeti -, hogy 2024. január 1-től változás történt a nyilatkozattételre kötelezett személyében:

  • főszabályként továbbra is a szolgáltatás igénybe vevője köteles előzetesen és írásban nyilatkozni a szolgáltatás nyújtójának;
  • ugyanakkor a nyilatkozattételi kötelezettség a szolgáltatásnyújtót terheli, amennyiben a hatósági engedély vagy hatósághoz történő bejelentés az általa végzett, ingatlanra vonatkozó tevékenységhez kapcsolódik.

Ebből adódóan, ha az alvállalkozó tevékenységéhez kapcsolódik a hatósági engedély vagy hatósághoz történő bejelentés, akkor arról ő köteles nyilatkozni a fővállalkozónak, aki arról szintén köteles nyilatkozni a megrendelő felé.

Hoffmann Károly | adószakértő
Diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte. Három évig egyetemi oktatóként, majd azt követően az APEH Pest Megyei Igazgatóságán dolgozott. Irodánkban adótanácsadást, adóbevallások készítését és ellenőrzését végzi, valamint ügyfeleinknek az adóhatóságok felé történő képviseletét látja el.