Hírek

Kötelező visszaváltási rendszer (DRS)

Kötelező visszaváltási rendszer (DRS)

A változás ügyfeleinket, mint adóalanyokat is érintheti.

Figyelem! Ez a hír már több mint három hónapos. A szabályozási környezet folyamatos változása miatt előfordulhat, hogy a benne szereplő leírások és magyarázok már nem időszerűek. Kérjük, győzödjön meg a leírtak aktualitásáról!

Bizonyára sokan értesültek már arról, hogy 2024. január 1-től „kötelező visszaváltási díjassá” váltak azok a 0,1 -3 liter űrtartalmú, műanyag-, fém vagy üveg alapanyagú palackok, dobozok, melyekben - tej és tejalapú készítmények kivételével - fogyasztásra kész italtermékeket hoznak forgalomba.

Ez ügyfeleinket, mint adóalanyokat (kiskereskedő vállalkozókat, vállalkozásokat) az alábbiak szerint érinti:

Kötelező visszaváltási díjas terméknek azok a palackok, dobozok minősülnek, melyeket a gyártó a fenti két jelölés (logó) valamelyikével (vagy mindkettővel), valamint új típusú vonalkóddal látott el.

Az ilyen termékekbe csomagolt italok értékesítésekor az italok árától elkülönülten 50,- Ft visszaváltási díjat is át kell hárítani a vevőre: az ital árát ÁFA-s bevételként kell kezelni, a visszaváltási díjat viszont ÁFA-mentes bevételként, a pénztárgép külön (E) gyűjtőjébe kell beütni. A visszaváltási díj után tehát nem kell a kiskereskedőnek ÁFA-t fizetnie, és SZJA-alapot sem fog képezni, mert a beszerzést is terhelte 50,- Ft elkülönült visszaváltási díj.

A kötelező visszaváltási díjas termékek visszaváltása a 400 m²-nél nagyobb eladótérrel rendelkező, élelmiszert értékesítő üzletekben, valamint az erre kijelölt pontokon felállított automatáknál történhet. A 400 m²-nél nem nagyobb eladóterű kiskereskedések a DRS alá tartozó termékek visszaváltására nem kötelezettek.

Fontos megjegyezni, hogy a betétdíjas termékek (göngyölegek, pl. sörösrekesz) betétdíja továbbra is része az értékesítés ÁFA-alapjának, így ezekkel kapcsolatban ugyanúgy kell eljárni mint 2024. január 1. előtt.

A DRS alá tartozó termékek forgalomba hozatala, valamint azok visszaváltása 2024. június 30-ig fokozatosan kerül bevezetésre, de az alkalmazandó eljárás már 2024. január 1-től hatályos.

A korábban forgalomba hozott termékek továbbra is forgalmazhatók, ezekre nem kell megfizetni a visszaváltási díjat, de a visszaváltásuk sem lehetséges. A polcokon tehát egyelőre egyaránt lehet majd logózott visszaváltási díjas, és logó nélküli italtermékekkel találkozni ugyanabban az italtermék fajtában.

Hoffmann Károly | adószakértő
Diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte. Három évig egyetemi oktatóként, majd azt követően az APEH Pest Megyei Igazgatóságán dolgozott. Irodánkban adótanácsadást, adóbevallások készítését és ellenőrzését végzi, valamint ügyfeleinknek az adóhatóságok felé történő képviseletét látja el.