Hírek

Emlékeztető a számlázással kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségről

Emlékeztető a számlázással kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségről

Alig három hét maradt a felkészülésre, 2020. július 1-től minden belföldi adószámmal rendelkező adóalany felé kiállított számlát le kell jelenteni a NAV felé.

Figyelem! Ez a hír már több mint három hónapos. A szabályozási környezet folyamatos változása miatt előfordulhat, hogy a benne szereplő leírások és magyarázok már nem időszerűek. Kérjük, győzödjön meg a leírtak aktualitásáról!

Eltörlik a korábbi 100 ezer Ft-os áfa tartalomra vonatkozó értékkorlátot, így az áfa mentes vagy fordított áfás számlákról is adatot kell szolgáltatni.

Ha Ön jelenleg is számlázó programot használ, meg kell győződnie arról, hogy a szoftver megfelel-e a most életbe lépő előírásoknak, és szükség esetén frissítenie kell a fejlesztőktől beszerezhető új verziókkal. Ha ez nem lehetséges, új programot vagy szolgáltatást kell választania.

Ezek közül mi a Számlázz.hu böngészőben futtatható online rendszerét ajánljuk, ami internet kapcsolat mellett számítógépre telepítés nélkül, sőt, akár tablettel vagy okostelefonnal is használható. Az ingyenes változat korlátlan számú papír alapú számla kiállítására jogosít fel, ezeket nyolc évig meg is őrzi, és könyvelői felületet is biztosít.
Népszerű, és hasonlóan működik a Billingo és a NAV saját online felülete is.

Bármilyen szolgáltatást is választ, a beállítás lépései hasonlóak:

  • Program telepítés vagy online számlázó fiók létrehozása,
  • NAV Online Számla regisztráció (ügyfélkapus bejelentkezéshez kötött),
  • NAV technikai felhasználó létrehozása,
  • NAV XML aláíró és cserekulcsok létrehozása,
  • A fentiek birtokában a számlázó összekötése a NAV rendszerével.

Amennyiben a folyamatot inkább irodánkra bízná, itt megtekintheti erre vonatkozó ajánlatunkat.

Mi lesz a kézi számlákkal?

A bejelentési határidő rövidsége miatt a kézi számlák új kockázatot hordoznak. Alapesetben ezekről a kibocsátást követő négy naptári napon belül kell adatot szolgáltatni, de 500.000 Ft vagy nagyobb adótartalmú bizonylatok jelentését legkésőbb a kiállítást követő naptári napon meg kell tenni.
Míg a programok az adatszolgáltatást automatikusan megteszik, a kézzel kiállított számlákat kézi munkával kell a NAV rendszerében rögzíteni. Ezt a terhet nem tudjuk levenni ügyfeleink válláról.
Az elmaradt adatszolgáltatásokkal járó büntetések elkerülésére kiemelten javasoljuk a gépi számlázás bevezetését.

Adószám, adószám!

Fontos, hogy minden belföldi adóalany részére kibocsátott számlán szerepelnie kell a vevő adószámának (illetve az adószám első nyolc számjegyének).

A változásokról részletesebben korábbi bejegyzésünkben írtunk, a kapcsolódó jogszabályok teljes szövege pedig elolvasható a NAV honlapján.

Dóra Zoltán | gazdasági informatikus, ügyvezető
Végzettségét tekintve közgazdász, képzettségét a gazdasági informatika területén, számvitel szervezés szakirányon szerezte. Sokéves tapasztalattal rendelkezik informatikai rendszerek fejlesztésében.
A pénzügyi terület mellett feladata a rendszerszervezés és a gazdasági folyamatok informatikai leképezése.