Hírek

Figyelmeztetés online pénztárgépet használók számára

Figyelmeztetés online pénztárgépet használók számára

A 2020. 07. 01-től változó számlaadat-szolgáltatáshoz kapcsolódóan felhívjuk minden számlakibocsátó figyelmét, hogy számla mellett nyugtát nem kell, már nem szabad kiállítani!

Figyelem! Ez a hír már több mint három hónapos. A szabályozási környezet folyamatos változása miatt előfordulhat, hogy a benne szereplő leírások és magyarázok már nem időszerűek. Kérjük, győzödjön meg a leírtak aktualitásáról!

Különösen figyelniük kell erre az online pénztárgépet használóknak: ha a vásárló számlát kér, akkor ugyanazt az értékesítést nem kell, nem szabad adóköteles bevételként rögzíteni a pénztárgépben, hanem csak befizetési bizonylatot kell készíteni az összeg kasszafiókba helyezéséről. Ilyen bizonylat kiállítására minden pénztárgép képes.

Ugyanígy képesek kifizetési bizonylatok kiállítására is a pénztárgépek (ha pl. szállítókat fizetnek ki a kasszában lévő pénzből).
Ha valaki esetleg nem ismeri az általa használt pénztárgép ilyen funkcióit, mielőbb tájékozódjon eziránt.

A témának azért van jelentősége, mert

  1. ha a bevétel számlaadatként és online pénztárgép nyugtaadataként is bekerül a NAV-hoz, akkor dupla bevétel és dupla adófizetési kötelezettség kérhető számon,
  2. a kasszában ténylegesen lévő összegnek meg kell egyezni a kiadott bizonylatok (nyugták, bevételi- és kifizetési bizonylatok) alapján számított összegekkel, ellenkező esetben mulasztási bírság szabható ki.

Fontos tehát, hogy a pénztárgép kezelője az adatok rögzítését megelőzően győződjön meg arról, hogy a vevő kér-e számlát, s ennek alapján döntsön arról, hogy nyugtát állít ki, vagy számlát és bevételi bizonylatot készít.

Hoffmann Károly | adószakértő
Diplomáját a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte. Három évig egyetemi oktatóként, majd azt követően az APEH Pest Megyei Igazgatóságán dolgozott. Irodánkban adótanácsadást, adóbevallások készítését és ellenőrzését végzi, valamint ügyfeleinknek az adóhatóságok felé történő képviseletét látja el.