Hírek

HIPA-előleg

HIPA-előleg

Bizonyára minden érintett adózó számára ismeretes, hogy a 2016. évre vonatkozó helyi iparűzési adóelőleg második részletét 2016. szeptember 15-ig kell megfizetni.

Figyelem! Ez a hír már több mint három hónapos. A szabályozási környezet folyamatos változása miatt előfordulhat, hogy a benne szereplő leírások és magyarázok már nem időszerűek. Kérjük, győzödjön meg a leírtak aktualitásáról!

A közelgő határidőre több szempontból is felhívjuk a figyelmet!

Egyrészt az esedékes fizetési kötelezettség elmulasztása végrehajtási eljárás megindítását von(hat)ja maga után a vele járó minden kellemetlenséggel (inkasszó, hitelkérelmek kedvezőtlen elbírálása, pályázatokról való kitiltás, biztosítékfizetési kötelezettség stb.) együtt.

Másrészt a megadott határidőig vanlehetőség– indokolt esetben – a fizetési kötelezettség mérséklése illetve törlése iránti kérelem benyújtására. Ilyen irányú kérelem benyújtása különösen akkor indokolt, ha az adózónak láthatóan nem lesz olyan mértékű kötelezettsége, mint amilyen összeget előlegként meg kellene fizetni.

Célszerű tehát – lehetőség szerint minél reálisabb – számításokat végezni a 2016. év egészére várható HIPA összegét illetően, s szükség esetén kezdeményezhető az esedékes HIPA-részlet mérséklése vagy törlése, ami segítheti a vállalkozás likviditását illetve a hátrányos jogkövetkezmények elkerülését.

A megfelelő számításokhoz javasoljuk mindenkinek a könyvelőjével való egyeztetést!