Hírek

Két fontos aktualitás a számlakiállítással kapcsolatban

Két fontos aktualitás a számlakiállítással kapcsolatban

A vevő adószámát is meg kell adni, és még jobban figyelni kell az EKÁER szám igénylésére.

Figyelem! Ez a hír már több mint három hónapos. A szabályozási környezet folyamatos változása miatt előfordulhat, hogy a benne szereplő leírások és magyarázok már nem időszerűek. Kérjük, győzödjön meg a leírtak aktualitásáról!

  1. 2017. január 1-től kezdődően fel kell tüntetni a vevő adószámát is azokon a számlákon, melyeken az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja a 100 000 forintot.
  2. A NAV-tól kapott információ szerint a NAV összeegyezteti az A60-as bevallások (EU-s értékesítések illetve beszerzések) adatait az EKÁER számok igénylése során megadott adatokkal, és eltérés esetén kivizsgálja annak okát.

Mindezek alapján úgy a számlakiállítás pontosságára, mint az EKÁER szám igénylési kötelezettség teljesítésére fokozott figyelmet kell fordítani a súlyos szankciók elkerülése érdekében. A számla előírásoktól eltérő kiállítása 500 000 forintig, az EKÁER szám igénylésének elmulasztása vagy hibás adatok alapján történő igénylése az értékesített/beszerzett áru értékének 40%-áig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.