Hírek

Ügyfélkapu mellé Cégkapu

Ügyfélkapu mellé Cégkapu

Gazdálkodó szervezeteknek kötelező a regisztráció!

Figyelem! Ez a hír már több mint három hónapos. A szabályozási környezet folyamatos változása miatt előfordulhat, hogy a benne szereplő leírások és magyarázok már nem időszerűek. Kérjük, győzödjön meg a leírtak aktualitásáról!

Az elektronikus ügyintézés széles körű elterjedése, az eljárások gyorsítása, az adminisztratív terhek csökkentése, a korszerűbb és hatékonyabb közszolgáltatás nyújtása érdekében bevezették, s 2018. január 1-től kötelezően alkalmazandó lesz a Cégkapu.

Míg a sokak által ismert és használt Ügyfélkapu magánszemélyek számára teszi lehetővé a hivatalokkal való online kapcsolattartást és elektronikus ügyintézést, úgy a Cégkapu a gazdálkodó szervezetek (cégek) számára fogja ugyanezt biztosítani.

Adószámmal rendelkező magánszemélyekre és egyéni vállalkozókra tehát nem vonatkozik a Cégkapu alkalmazásának kötelezettsége, s nem is jogosultak arra (kivéve az egyéni ügyvédeket és a szabadalmi ügyvivőket)!

Felhívjuk figyelmüket, hogy a 2015. évi CCXXII. törvény (E-ügyintézési tv.) 108.§ (6) bek. szerint a gazdálkodó szervezetek (cégek) 2017. augusztus 30-ig Cégkapu-regisztrációra kötelesek! Ez azt jelenti, hogy a gazdálkodó szervezetek eddig a határidőig kötelesek bejelenteni az elektronikus kapcsolattartásra szolgáló elérhetőségüket (e-mail címet) és azt a személyt (cégkapu-megbízottat), aki az elektronikus kapcsolattartásért felel a cég részéről.

A kötelező regisztráció legegyszerűbb módja, ha a gazdálkodó szervezet képviselője rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval. Ebben az esetben a http://cégkapu.gov.hu oldalon a Bejelentkezés linkre kattintva a kitöltő program néhány másodperc alatt végigvezet a folyamaton, melynek végén a képviselő ügyfélkapus e-mail címe lesz a cég cégkapus elérhetősége is, a képviselő pedig a cégkapu-megbízott.

Amennyiben a képviselő még nem rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval, akkor először ezt célszerű létrehozni (személyesen, bármelyik Kormányablaknál vagy Okmányirodában lehetőség van rá), s ezután végezhető el a Cégkapu regisztráció.

Hangsúlyozni kívánjuk, hogy sem a NAV felé leadott EGYKE Bejelentő lapok nem váltják ki a Cégkapu-regisztrációt (ahhoz bizonyos értelemben semmi közük), sem a cégjegyzékbe bejelentett e-mail cím nem helyettesíti a Cégkapu-regisztrációt!

Tájékoztatjuk tisztelt ügyfeleinket, hogy a Cégkapu-regisztrációt a cég könyvelését végző személy nem jogosult elvégezni, így kérjük, hogy ez irányú kötelezettségük teljesítése érdekében intézkedni szíveskedjenek. Ha a gazdálkodó szervezet Cégkapu-regisztrációs kötelezettségének nem tesz eleget, akkor ellene 2018. január 1-jét követően törvényességi felügyeleti eljárás vagy hatósági ellenőrzés kezdeményezhető.