Hírek

Újfajta adatszolgáltatási kötelezettség július elsejétől

Újfajta adatszolgáltatási kötelezettség július elsejétől

2018. július 1-től újabb szigorú előírásnak kell megfelelni: azon belföldi adóalanyok között kiállított számlákról, melyek áfa-tartalma eléri, illetve meghaladja a 100 ezer forintot, a kiállítás után azonnal vagy rövid időn belül, elektronikus úton adatot kell szolgáltatni a NAV felé.

Figyelem! Ez a hír már több mint három hónapos. A szabályozási környezet folyamatos változása miatt előfordulhat, hogy a benne szereplő leírások és magyarázok már nem időszerűek. Kérjük, győzödjön meg a leírtak aktualitásáról!

  • amennyiben a számlázás számlázó programmal történik, akkor a számla adatait a számla elkészültét követően azonnal, a számlázó programból automatikusan (emberi beavatkozás nélkül), nyilvános interneten keresztül továbbítani kell a NAV-hoz. Ebben az esetben a számlázó programnak olyannak kell lennie, ami ezt a követelményt teljesíteni tudja. Kérjük számlázó programot használó ügyfeleinket, mielőbb vegyék fel a kapcsolatot a számlázó programjuk forgalmazójával, fejlesztőjével, hogy az új szabályoknak maradéktalanul megfelelhessenek.
  • kézi számlázás esetén (amennyiben a számlázás számlalapok, számlatömbök használatával történik), a számlák adatait webes felületen rögzítve kell a NAV-hoz eljuttatni, hasonlóan a jelenlegi elektronikus adóbevallásokhoz és adatszolgáltatásokhoz. Az adatszolgáltatást 5 naptári napon belül kell teljesíteni, de ha a számla áfa-tartalma eléri vagy meghaladja az 500 ezer forintot, akkor legkésőbb a számlakibocsátást követő napon eleget kell tenni az adatszolgáltatási kötelezettségnek.

Az adatszolgáltatási kötelezettség nem teljesítése vagy késedelmes, hibás teljesítése esetén magánszemély adózó számlánként 200 ezer forintos, más adózó számlánként 500 ezer forintos mulasztási bírsággal sújtható!

Kézi számlázás esetén a határidőben történő adatszolgáltatást a számla kibocsátójának kell teljesítenie, ezt könyvelőirodánk a szűk határidő miatt nem tudja vállalni.

Az így megnövekvő adminisztrációs teher elkerülése érdekében célszerű lehet áttérni számlázó program használatára. A program kiválasztásakor javasoljuk, hogy egyeztessen könyvelőjével!

Felhívjuk figyelmüket a számlázó programmal kapcsolatos NAV felé történő bejelentési kötelezettségre – ezt könyvelőirodánk elvégzi ügyfelei részére a kapott információk alapján. A számlázó szoftver használatának bejelentésére rendelkezésre álló határidő: a beszerzést, illetve saját program fejlesztése esetén a használatba vételt követő 30 nap.